Grisene
Frilandsgrise
Hvordan foregår produktionen?
Vi
køber Antonius smågrise (kun hundyr, da de sætter mindre fedt), som
vejer ca. 30 kg og sætter dem ud i en stor indhegning med skov, eng og
mose, hvor de har et rigtigt griseliv (deres øgenavn er skovsvinene).
På
Antonius grise foretager man ikke en standard halekupering af alle
grise, men kun hvis der forekommer halebid. Hos os har grisene så meget
plads, at der aldrig forekommer halebid, men det kan godt være sket
inden vi får grisene. Derfor vil der nogle gange være få grise, som har
fået kuperet halen, inden vi får dem, men langt de fleste har heldigvis
krølle på halen.
Vores grise har ikke ring i trynen. Nogen sætter ring i trynen
på frilandsgrise for at undgå, at de roder hele arealet op, men det er
efter vores mening et voldsomt indgreb i grisenes naturlige adfærd.
Vores grise har desuden så meget plads, at de ikke når at rode hele
deres indhegning op, der er stadig græs tilbage, når grisene sendes til
slagtning.
De fodres efter ædelyst i starten, men dog lidt
restriktivt den sidste måned. De vokser til en levendevægt på ca. 150
kg. på 14 uger, hvorefter de slagtes og dyrlægekontrolleres på et lille
slagteri i Slangerup. Vi laver kun et hold grise om året, så det er kun
i det tidlige efterår, at vi kan levere.
Vi havde besøg af Fødevarestyrelsen i 2005. Det var et
ordinært og uanmeldt besøg med det formål bl.a. at checke
dyrevelfærden, som blev vurderet til ”ualmindelige gode forhold for
grisene”
Hvordan leveres kødet?
Du kan købe en halv eller en
hel gris. Slagtevægten på en halv gris ligger på omkring 55 kg. Kødet
leveres parteret (inkl. en stor portion hakket kød) og pakket i poser
med sedler på, så det er nemt at finde rundt i, hvad der er hvad.